Απολογισμός Δράσεων 2018 – Ιδέες για το 2019

Με το 2018 για τα καλά πίσω μας, ας κάνουμε ένα μικρό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και παράλληλα ας παραθέσουμε συνοπτικά τις σκέψεις μας για το μέλλον!

Το 2018 ήταν ξεχωριστό καθώς ήταν η χρονιά ίδρυσης του Πελαργού.  Κοιτώντας πίσω,  η παρέα μας ξεκίνησε στις αυθόρμητες συναντήσεις υποψήφιων θετών γονέων στο τέλος 2016. Τότε ο στόχος ήταν να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα που ανέκυπταν στη διαδικασία της υιοθεσίας των παιδιών μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργήθηκαν δεσμοί που εδραιώθηκαν και, με τον καιρό, η  παρέα μας μεγάλωσε. Όσο ενημερωνόμασταν και όσο συνειδητοποιούσαμε τις προκλήσεις που περιμένουν τις οικογένειές μας στο μέλλον, η ιδέα του συλλόγου ωρίμασε και εξελίχθηκε. Τελικά τον Ιούνιο του 2018 μετά από μακρά σειρά συζητήσεων, σκέψεων και ζύμωσης, είκοσι γονείς συναντηθήκαμε σε μια παιδική χαρά στο κέντρο της Αθήνας και υπογράψαμε το καταστατικό του συλλόγου μας.

 Έτσι γεννήθηκε ο Πελαργός – Σύλλογος Φίλων της Μεικτής Οικογένειας!

Μερικούς μήνες μετά και αφότου όλη η δαιδαλώδης γραφειοκρατία είχε υπερνικηθεί, ξεκινήσαμε σιγά-σιγά (αλλά με πολύ ενθουσιασμό) τις δράσεις μας.

 • Τον Οκτώβριο, η ιστοσελίδα μας και το blog που διαβάζετε αυτή τη στιγμή βγήκαν στο αέρα του διαδικτύου. Εκτός από τη παρουσία του Πελαργού στον κόσμο, η ιστοσελίδα μας στοχεύει να γίνει κόμβος συγκέντρωσης ενημερωτικού υλικού για γονείς, παιδία και παιδαγωγούς/φροντιστές μέσω της διαδικτυακής βιβλιοθήκης μας αλλά και σημείο ενημέρωσης μέσω του blog μας.
 • Το Νοέμβριο, έγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση για τον καθορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου και των προτεραιοτήτων  του Συλλόγου.
 • Επίσης το Νοέμβριο, μία ομάδα από εμάς ξεκινήσαμε την παρακολούθηση ενός πρώτου κύκλου σεμιναρίων για θετούς γονείς σε συνεργασία με τις ψυχολόγους του Κέντρου Ερευνών Ρίζες. Τα σεμινάρια καλύπτουν μια ευρεία θεματολογία σχετική με την υιοθεσία, δηλαδή, «Σύνδεση (Attachment), Τραύμα, Επικοινωνία, Σεξουαλικότητα, Κοινωνική και Ενδοσχολική Βία». Ο πρώτος κύκλος τρέχει ακόμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
 • Το Δεκέμβριο, διοργανώσαμε σε συνεργασία με την κα Θεοδωροπούλου, του Κέντρου Ερευνών Ρίζες, εργαστήριο με θέμα  «Μια βιωματική εξιστόρηση του βιβλίου ‘ο Λαγουδίνος μας’».
 • Επίσης, το Δεκέμβριο, με τη γενναιόδωρη συμμέτοχη τριών ταλαντούχων καλλιτεχνών (1) (2) (3)επιλέξαμε το σήμα του Πελαργού.
 • Πέρα από τα παραπάνω, οι (πάντα δημοφιλείς) συναντήσεις για παιχνίδι (playgroups) συνεχίστηκαν. Αρωγός από την αρχή και εμπνευστής για αυτές τις συναντήσεις, η φιλόξενη στέγη του Ελεύθερου Σχήματος .
 • Το 2018 ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο με την κοπή της πίτας του συλλόγου μας στον υπέροχο χώρο του Quilombo Centro Cultural στα τέλη του Ιανουαρίου του 2019. Έτσι έκλεισε ο κύκλος κόπου και οργάνωσης της χρονιάς που πέρασε. Η γιορτή φιλοξένησε λίγο πάνω από 90 άτομα(!) (περίπου 60 ενήλικες και 30 παιδία, οι περισσότεροι/ες μέλη θετών οικογενειών).

Ο Πελαργός καλωσορίζει το 2019 με όρεξη και ενθουσιασμό για περισσότερες και ακόμα πιο ουσιαστικές δράσεις.

Αναφέρουμε επιγραμματικά μερικές από τις σκέψεις επάνω στις οποίες δουλεύουμε επί του παρόντος και που αναμένουμε να υλοποιήσουμε προσεχώς:

 • Συνέχιση των playgroups.
 • Διοργάνωση συναντήσεων γονέων (ως θεματολογικές βραδιές με ή χωρίς συντονιστή). Έχει παρατηρηθεί υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για συζήτηση, επικοινωνία και ανταλλαγή κοινών προβληματισμών από τους θετούς και υποψήφιους θετούς γονείς.
 • Διοργάνωση ενός δεύτερου (και αν χρειαστεί και τρίτου) κύκλου των εξαιρετικά χρήσιμων σεμιναρίων για θετούς γονείς σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών Ρίζες.
 • Έχοντας εξασφαλίσει ήδη την άδεια για μετάφραση και αναπαραγωγή ενημερωτικού υλικού που αφορά την υιοθεσία (υλικό καταρτισμένο από ειδικούς), η ομάδα εργασίας μας ετοιμάζει τη δωρεάν διάθεση του υλικού αυτού στα ελληνικά μέσω της ιστοσελίδας μας και (ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους) τη δωρεάν διάθεση του σε σχολεία και παιδικού σταθμούς.
 • Ενημέρωση του blog με ενημερωτικά άρθρα σχετικής θεματολογίας.

Η συντονιστική ομάδα δουλεύει εντατικά προσπαθώντας για να οργανώσει όλα τα παραπάνω και καλώς εχόντων των πράγματων για να εξασφαλίσει πόρους για αυτά και πολλά περισσότερα!

Κλείνοντας τον απολογισμό της δράσης μας παρακαλούμε σημειώστε την ημερομηνία της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσής των Μελών στις 14 Απριλίου 2019. Η Γενική συνέλευση είναι η ευκαιρία για όλα τα μέλη να συναντηθούν να συζητήσουν και να προτείνουν τους στόχους  και δράσεις και γενικά να συμμετάσχουν στη κατεύθυνση που θα κινηθεί ο σύλλογος μας το 2019. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Μέχρι τότε, περιμένουμε τα σχόλια και τις ιδέες σας στο syllogospelargos@gmail.com!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *