Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από όταν ο Πελαργός αποφάσισε να συμπράξει με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Open Hearts Big Dreams (https://openheartsbigdreams.org/), που όραμά του είναι η ενίσχυση του αλφαβητισμού των παιδιών της Αιθιοπίας. Εθελοντές κειμενογράφοι, μεταφραστές, δημιουργοί, απ΄όλο τον κόσμο, ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να τυπωθούν παιδικές ιστορίες για την κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα καθώς και τη φύση της Αιθιοπίας, σε διάφορες Αιθιοπικές διαλέκτους, Αγγλικά και σε άλλες γλώσσες, οι οποίες πωλούνται παγκόσμια μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://ohbd-rsgbooks.com/). Από αυτές τις πωλήσεις, χρηματοδοτούνται οι αγορές βιβλίων για τα παιδιά της Αιθιοπίας.
Μέλη του συλλόγου Πελαργός, μεταφράζουν και παράγουν τα βιβλία αυτά ώστε να κυκλοφορούν πλέον και στην Ελλάδα, στην επίσημη Αιθιοπική γλώσσα – τα Αμχαρικά και στα Ελληνικά. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά με καταγωγή από Αιθιοπία, που μεγαλώνουν στην Ελλάδα, να μαθαίνουν για τη χώρα που γεννήθηκαν. Είναι μία όμορφη και σπάνια συλλογή ενδιαφέρουσα για κάθε παιδί του Δημοτικού και όχι μόνο.
Αυτή την περίοδο, κυκλοφορεί το βιβλίο με τίτλο «Δεκατρείς μήνες λιακάδας». Η ιστορία αυτή, έχει μεγαλύτερη σύνδεση με την Ελλάδα απ’ όσο φαντάζεστε: τo «Δεκατρείς μήνες λιακάδας» είναι το τουριστικό σλόγκαν της Αιθιοπίας. Γιατί άραγε η Αιθιοπία λέγεται η χώρα με τους δεκατρείς μήνες λιακάδα; O Χάμπτε Σελασιέ Ταφεσσέ, υπήρξε Υπουργός Τουρισμού της Αιθιοπίας κατά τη διάρκεια 1960-74. Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία τριών χρόνων, μαζί με την οικογένεια του θετού του πατέρα – έλληνα της Αιθιοπίας, Θουκυδίδη Ζερβού, λίγο πριν την εισβολή των Ιταλών στην χώρα. Μαζί με την η ελληνική του οικογένεια, όπως αποκαλούσε την οικογένεια Ζερβού, εγκαταστάθηκαν στο Παγκράτι, σπούδασε στο Κολλέγιο Αθηνών, παρέμεινε στην χώρα μας για δεκατέσσερα χρόνια και απέκτησε ελληνική συνείδηση.
Το 1947 ο βιολογικός πατέρας του, Ταφέσε Χάμπτε Μικαέλ, υπουργός Δημοσίων Eργων και Επικοινωνιών, τον αναζήτησε μέσω του Ερυθρού Σταυρού. Ήρθε στην Ελλάδα και μαζί επέστρεψαν στην Αιθιοπία. Μετά από επιμονή του Χάμπτε Σελάσιε, η ελληνική οικογένειά του επέστρεψε ξανά στην Αιθιοπία. Έτσι έγινε ένας διακεκριμένος διεθνώς διπλωμάτης, αφοσιωμένος στην ανάδειξη της πατρίδας του.
Το 1960 ο τότε υπουργός εξωτερικών της Αιθιοπίας, του ανέθεσε την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα. Εκείνη την περίοδο, ήταν πολύ της μόδας στους Αιθιοπικούς κύκλους το μυθιστόρημα του Νταγκατσέου Γουέρκου, «ο δέκατος τρίτος ήλιος». Η Αιθιοπία έχει δεκατρείς μήνες γιατί χρησιμοποιεί το Ιουλιανό ημερολόγιο, αντί το Γρηγοριανό, που χρησιμοποιείται στη Δύση. Ό,τι εποχή κι αν είναι στην Αιθιοπία, ακόμη και το χειμώνα, την περίοδο με τις μεγαλύτερες και εντονότερες βροχοπτώσεις, κάθε μήνα, ο ήλιος θα λάμψει. Αυτό χρησιμοποίησε και ο τίτλος του βιβλίου του Γουέρκου και αυτό ενέπνευσε και τον Χάμπτε Σελασιέ Ταφεσσέ να σκεφτεί το προωθητικό για τον τουρισμό σλόγκαν: «Δεκατρείς μήνες λιακάδας». Έκτοτε, ο τουρισμός στην Αιθιοπία άνθισε και το 2015 ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προορισμός παγκοσμίως, ξεχωρίζοντας για τα εννιά – χαρακτηρισμένα από την Unesco μνημεία, τα εκπληκτικά τοπία της και την υπέροχη λιακάδα της.
Ο συγγραφέας Γουόρκου Μουλάτ χρησιμοποίησε αυτό το σλόγκαν λοιπόν για να γράψει το βιβλίο μας και ο εικονογράφος Ντάνιελ Γκεταχούν δημιούργησε τις υπέροχες εικόνες που το συνοδεύουν.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σειρά Ελληνο-Αιθιοπικών βιβλίων που έχουν εκδοθεί από τον Σύλλογο Πελαργό αλλά και παραγγελίες παρακαλούμε να επικοινωνείτε μαζί μας στο syllogospelargos@gmail.com
Το άρθρο υπογράφει η Στεφανία Ρουλάκη