Η παιδική βιβλιοθήκη του Πελαργού είναι πλέον γεγονός!

Η παιδική βιβλιοθήκη του Πελαργού είναι πλέον γεγονός!

Το ταξίδι της υιοθεσίας είναι ένα ταξίδι που διαρκεί μια ζωή με όλες τις δυσκολίες και τις χαρές που έχει. Πολλές φορές αισθανόμαστε αδύναμοι να εξηγήσουμε δύσκολα θέματα. Τότε έρχεται το βιβλίο, ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας, να δώσουμε ερεθίσματα για συζήτηση, να εξηγήσουμε με απλό τρόπο περίπλοκα θέματα, να καθρεφτίσει τον εαυτό των παιδιών μας, να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να μάθουμε για τη διαφορετικότητα, την ιστορία και την κουλτούρα άλλων χωρών, να (ξανα-)ανακαλύψουμε τις αξίες της ζωής…

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες του Πελαργού χρειάζονται βιβλία με «ιδιαίτερο χαρακτήρα», που δεν βρίσκονται απαραίτητα στα συνήθη προτεινόμενα ή «αγαπημένα». Ως «άλλοι» βιβλιοσκώληκες, ψάχνουμε πολύ και ανακαλύπτουμε συνεχώς «θησαυρούς» που στολίζουν τα ράφια μας, το μυαλό και τις καρδιές μας.

Αποφασίσαμε λοιπόν να «ανοίξουμε τις βιβλιοθήκες των σπιτιών μας» σε όλους, γιατί νιώθουμε και ήδη είδαμε ότι αξίζει να τις μοιραστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους φροντιστές, παιδαγωγούς, σχολεία και γονείς που ανεξαρτήτως του τύπου της οικογένειας, της φυλής και των συναναστροφών τους, θέλουν να μυήσουν τα παιδιά τους στη διαφορετικότητα και στις πραγματικές αξίες της ζωής. Άλλωστε, κάθε παιδί δικαιούται την αλήθεια: η διαφορετικότητα στον κόσμο μας είναι δεδομένη, θαυμαστή και, μεταξύ άλλων, αφορά στο χρώμα μας, στις ιδιαιτερότητες μας, αλλά και στον τύπο της οικογένειάς μας.

Σε αυτή τη διαδραστική λίστα, θα βρείτε παιδικά βιβλία που διαβάσαμε, είτε μόνοι μας, είτε –κυρίως– μαζί με τα παιδιά μας. Πολλά από αυτά αφορούν στην υιοθεσία και στις διαφυλετικές οικογένειες. Και ενώ, σημαντική ανάγκη των παιδιών είναι να βλέπουν τον εαυτό τους στα βιβλία, εμείς, ως λευκοί, θετοί γονείς μαύρων παιδιών, διαπιστώνουμε μειωμένη αντιπροσώπευση των οικογενειών και των παιδιών μας στους ελληνικούς τίτλους. Δώσαμε λοιπόν μεγάλη έμφαση σε βιβλία (συμπ. ξενόγλωσσων) με «αντιπροσώπευση», αυτά όπου υπάρχει η απεικόνιση της μαύρης φυλής στην εικονογράφηση χωρίς κατ’ ανάγκη η ιστορία να θίγει φυλετικά ζητήματα. Τα βιβλία αυτά έγιναν πολύ αγαπητά στα παιδιά μας. Επίσης, θα βρείτε βιβλία που μας βοήθησαν ή θα μας βοηθήσουν να μυήσουμε τα παιδιά μας στην ιστορία και την κουλτούρα της Αφρικής, της Αιθιοπίας ή που τα εξοικειώνουν με την ιστορία μαύρων προσωπικοτήτων και τα κάνουν να αισθανθούν περήφανα για τη καταγωγή τους.

Τέλος, θα δείτε βιβλία που άπτονται θεμάτων ευρέος ενδιαφέροντος, όπως τη (συμπεριληπτική) σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, το (σχολικό) εκφοβισμό, τις (φυλετικές) διακρίσεις και το ρατσισμό, τη διαφορετικότητα, την αυτοπεποίθηση, το περιβάλλον, το προσφυγικό κ.α. Η θεματολογία κάθε καταχώρησης αντανακλάται στο πεδίο «ταυτότητα» του κάθε βιβλίου για να διευκολύνει την αναζήτηση στη σωρεία των τίτλων. Εκτός από 2 λόγια που καταθέτουμε για κάθε βιβλίο, προσθέσαμε τις εντυπώσεις μας, υπό μορφή αξιολόγησης.

Η «βιβλιοθήκη» αυτή έχει δυναμικό χαρακτήρα και εμπλουτίζεται με συλλογικό τρόπο, από όλους και για όλους εμάς και εσάς. Σχόλια και παρατηρήσεις για την βελτίωσή της, ελπίζουμε να βρούμε στο e-mail του Πελαργού.

Η βιβλιοθήκη μας βρίσκεται εδώ!
Καλή σας απόλαυση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *