Πελαργός, μηνών 19!

Το 2020 έφερε μαζί του και τον 20ο μήνα μιας δημιουργικής ζωής και δράσης του «Πελαργού». Πώς όμως συντονιστήκαμε, οργανωθήκαμε και αλληλεπιδράσαμε τη χρονιά που μας πέρασε; 

Η όμορφη, πολύχρωμη οικογένειά μας μεγάλωσε αρκετά! Εντός του 2019, ο Πελαργός υποδέχθηκε είκοσι ακόμα θετές οικογένειες, από Αθήνα, Χανιά και Θεσσαλονίκη. Η ανάγκη όλων μας για ανταλλαγή εμπειριών που άπτονται των ιδιαιτεροτήτων των οικογενειών μας, αντανακλάται έντονα από τη συμμετοχικότητά μας στις δράσεις που έχουμε συν-οργανώσει μέχρι σήμερα. Tα παιδιά μας ανθίζουν τις ώρες που περνούν μαζί, επιβεβαιώνοντας τις δεκάδες μαρτυρίες θετών ενηλίκων και εφήβων, καθώς και τη σχετική παγκόσμια βιβλιογραφία, σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο των συλλογικών και συμπεριληπτικών δομών στη ζωή των μεικτών οικογενειών. «Νιώθω μεγάλη χαρά που είμαι μέλος μιας τόσο ανήσυχης, πολυφωνικής και ενημερωμένης ομάδας. Πιστεύω ότι μαζί γινόμαστε σοφότεροι και καλύτεροι γονείς», ήταν τα λόγια του Γιώργου Χ., μέλους της ομάδα μας, μετά από μία από τις συναντήσεις γονέων μας. Ας αναπολήσουμε τις δράσεις αυτές:

  • Με την είσοδο της άνοιξης, έγινε και η επανεκκίνηση των συναντήσεων για παιχνίδι (playgroups). Αυτή τη φορά, στη  στέγη του Ελεύθερου Σχήματος φιλοξενήσαμε το Twende dance project, πραγματοποιώντας μια μουσικοκινητική δράση με επιρροές από την Αφρική.
  • Τον Απρίλιο ολοκληρώθηκε –σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών Ρίζες– ο δεύτερος κύκλος των σεμιναρίων για θετούς γονείς, με θεματολογία σχετική με την υιοθεσία (Σύνδεση-Attachment, Τραύμα, Επικοινωνία, Σεξουαλικότητα, Κοινωνική και Ενδοσχολική Βία). Τον Μάιο ακολούθησε ο 3ος κύκλος για τα μέλη εκτός Αθηνών, με τη μορφή webinars. Έως σήμερα, 30 περίπου μέλη του Πελαργού έχουν ολοκληρώσει τα σεμινάρια.
  • Εντός του 2019, αρθρογραφήσαμε εφτά φορές στο ιστολόγιο του Πελαργού, με κριτικές παιδικώνκαι μη– στοχευμένων βιβλίων και κείμενα ιατρικού ενδιαφέροντος, καθώς και με άρθρα προβληματισμών γύρω από θέματα που άπτονται της υιοθεσίας. 
  • Η δικτύωση του Πελαργού με άλλες οργανώσεις –με κοινές ανησυχίες– επιδιώκεται συνεχώς. Έτσι, τον Μάιο επισκεφθήκαμε, μικροί και μεγάλοι, για πρώτη φορά το Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικάνικης Τέχνης και Πολιτισμών ANASA, όπου περάσαμε μαζί ένα υπέροχο πρωινό παρέα με τα djembe και τα shekere, με αφρικανικούς ρυθμούς και μελωδίες, με τον ήλιο και την σελήνη και πήραμε όλοι λίγη από την Σοφία της Γης. Τον Νοέμβριο ακολούθησε η 2η –εξίσου απολαυστική– συνάντησή μας στον ίδιο χώρο. 

  • Τους μήνες που ο καιρός το επέτρεψε, οργανώσαμε μονοήμερες, μικρές «αποδράσεις»: τον Μάιο στον λόφο της Πνύκας, τον Σεπτέμβριο στο Άλσος Βαρβαρέσου και τον Οκτώβριο στο κτήμα Λακκαγκίνη. 
  • Με την επιστροφή μας από τις θερινές διακοπές –και με κίνητρα την αλληλοβοήθεια και την περιβαλλοντική προστασία– η ιδέα της οργανωμένης ανακύκλωσης της παιδικής ένδυσης πήρε σάρκα και οστά. Το freecycle του Πελαργού είναι έκτοτε ενεργό και τα αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν εντός του 2019 (παιδικά και βρεφικά ρούχα, αξεσουάρ, συσκευές κλπ.) πέραν του ότι κάλυψαν ανάγκες σε μέλη μας, δόθηκαν επίσης στο Σπίτι Θηλασμού, στην ΕΛΙΖΑ – Εταιρία κατά της κακοποίησης του παιδιού, στο Ρέτο Ελλάς, και στο Camp Προσφύγων στην Κόρινθο.

  • Ο Νοέμβριος σηματοδότησε την έναρξη των «Συναντήσεων Γονιών», στις οποίες ενημερωνόμαστε, ανταλλάσσουμε προβληματισμούς και προσφέρουμε συμπαράσταση ο ένας στον άλλο σε συστηματική βάση. Οι δύο πρώτες συναντήσεις στόχευσαν στο φλέγον ζήτημα της συζήτησης της υιοθεσίας, αφενός με τα παιδιά μας, αφετέρου με τρίτους. Τις συναντήσεις –τις οποίες συνόδευαν επαρκή και αξιόλογα αρχεία με σχετικό υλικό– παρακολούθησαν με ενδιαφέρον όσα μέλη του Συλλόγου παραβρέθηκαν. 
  • Κλείνοντας η χρονιά, συναντηθήκαμε για άλλη μια φορά στο πολιτιστικό κέντρο Quilombo για το Χριστουγεννιάτικο πάρτι του Πελαργού. Η συνεργατικότητα μεταξύ των μελών οδήγησε σε ένα πραγματικά απολαυστικό απογευματόβραδο, με μουσική, φαγητό και δράση απασχόλησης των παιδιών, για 100 περίπου άτομα, μικρούς και μεγάλους. Η γιορτή μας υποστηρίχθηκε από πολλούς φίλους που προσέφεραν δώρα για τους λαχνούς, οι οποίοι μοιράστηκαν δωρεάν σε όλους τους παρευρισκόμενους, αλλά και από την ευγενική χορηγία των 1000 ευρώ από την εταιρεία TCK chemicals, την οποία ευχαριστούμε θερμά. 

H συντονιστική ομάδα του Πελαργού συνεδριάζει συστηματικά δύο φορές κάθε μήνα, όχι μόνο για να οργανώσει δράσεις, αλλά και για εποικοδομητικές συζητήσεις περί θεμάτων που μας αφορούν ή/και ανακύπτουν. Το 2019 ήταν μια χρονιά έντονου προβληματισμού για τους τρόπους εντατικοποίησης της διάδρασης μεταξύ όλων των μελών του Πελαργού. Με αρχή την  Γενική Συνέλευση του Απριλίου του 2019, στην οποία συζητήθηκαν οι δόκιμοι τρόποι αλληλεπίδρασης των μελών, επενδύθηκε αρκετός χρόνος και κόπος και στις 18/10/2019 ξεκίνησε η λειτουργία του forum του Πελαργού! Όλα τα μέλη του Πελαργού που επιθυμούν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη διαδικτυακή  πλατφόρμα, η οποία διακρίνεται σε τέσσερα βασικά τμήματα: 1) τον χώρο Ανακοινώσεων, όπου εκεί –μεταξύ άλλων– συνδιαμορφώνουμε τα θέματα συζήτησης της εκάστοτε συνάντησης της συντονιστικής ομάδας, αλλά και ενημερωνόμαστε για τα πρακτικά των συναντήσεων, 2) έναν χώρο Γενικών Συζητήσεων, όπου μπορούμε να συστηθούμε και να ανακινήσουμε ή/και να συμμετέχουμε σε οποιοδήποτε διάλογο, 3) τον μεγάλο χώρο Εκδηλώσεων, όπου αναρτώνται όλες οι δράσεις μας και όχι μόνο: συνεχίζει εκεί η αλληλεπίδρασή μας κατά τη διάρκειά τους, καθώς και συζητούμε νέες ιδέες, απ’ όπου και αν προέρχονται και 4) ένας χώρος για την Πληροφόρησή μας, όπου επιχειρούμε την οργανωμένη συλλογή πηγών, για ενηλίκους και παιδιά, με θεματολογία την υιοθεσία, τη διαφυλετικότητα, το τραύμα, τη γονεϊκότητα και την εκπαίδευση, καθώς και ό,τι άλλο μας ενδιαφέρει/απασχολεί. 

Καλωσορίσαμε το 2020 με την 3η προγραμματισμένη «Συνάντηση Γονιών» του Πελαργού (25/01/20), ακολουθώντας το πρόγραμμα Σεπ.  ‘19 – Ιου. ‘20, το οποίο  περιλαμβάνει μηνιαία playgroups, μια εκδρομή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, καθώς και τις τακτικές συναντήσεις γονιών με ποικίλη θεματολογία. Για παράδειγμα, το επόμενο διάστημα τα μέλη θα παρακολουθήσουν ένα webinar, με θέμα το Πένθος, από την διεθνώς αναγνωρισμένη παίγνιο-θεραπεύτρια/κοινωνική λειτουργό σε θέματα τραύματος και αντιξοότητας Robbyn Gobbel, με πλήρη χρηματοδότηση από το Πελαργό.

Κλείνοντας τον απολογισμό 2019, παρακαλούμε σημειώστε την ημερομηνία της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μελών το Σάββατο, στις 7 Μαρτίου 2020, απογευματινές ώρες. Η Γενική συνέλευση είναι η σημαντικότερη ευκαιρία για όλα τα μέλη να συναντηθούν και να συζητήσουν και να προτείνουν στόχους και δράσεις και γενικά να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης που θα κινηθεί ο σύλλογος μας το 2020. Επιπλέον, στη Γενική Συνέλευση της 7ης Μαρτίου ο Σύλλογος θα εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο στο εξής θα είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση των δράσεων του Πελαργού.

Παραμένουμε συντονισμένοι και δικτυωμένοι:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *