Τεκνοθεσία και σχολείο. Χρήσιμο υλικό για τους εκπαιδευτικούς

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς γεννά σε γονείς και παιδιά μεγάλη ανυπομονησία. Για μικρούς και μεγάλους οι προσδοκίες είναι πολλές. Το ίδιο και οι ανησυχίες.

Προσπαθώντας να συμβάλει στην προσαρμογή των παιδιών στο σχολείο, ο Πελαργός ετοίμασε έναν φάκελο με υλικό προς τους δασκάλους. Στόχος του υλικού είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του σχολείου και της κοινότητας πάνω σε θέματα τεκνοθεσίας και των προκλήσεων που συνδέονται με αυτήν και που συχνά είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό. Η καλή προετοιμασία του σχολείου ευνοεί την προσαρμογή και μάθηση των παιδιών στο σχολικό πλαίσιο.

Ενθαρρύνουμε τους θετούς γονείς να μοιραστούν με το σχολείο των παιδιών τους το υλικό αυτό, το οποίο συναπαρτίζεται από τα παρακάτω μέρη:

  1. Φυλλάδιο με τίτλο: «Η τεκνοθεσία στο σχολικό περιβάλλον». Το φυλλάδιο αυτό παρουσιάζει ένα πραγματικό και χρήσιμο τρόπο κατανόησης της τεκνοθεσίας και συζήτησης για το θέμα της τεκνοθεσίας στην τάξη. Περιέχει ένα πολύ βασικό λεξιλόγιο που μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αναφέρεται στην τεκνοθεσία, τη διαδικασία και τους ανθρώπους που εμπλέκονται. Προσφέρει επίσης τεκμηριωμένες απαντήσεις σε τρεις κοινές ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά για την τεκνοθεσία.
  2. Φυλλάδιο με τίτλο: «4 αλήθειες για τα παιδιά με αντίξοες εμπειρίες». Το φυλλάδιο αυτό παρουσιάζει κάποια βασικά δεδομένα για τα παιδιά με αντίξοες και στρεσογόνες εμπειρίες (όπως είναι η τεκνοθεσία και μαζί με αυτήν ο πόλεμος, η κακοποίηση κ.α.) Σαν δεύτερο σημείο φέρνει στο προσκήνιο το βιολογικό αποτύπωμα της αντιξοότητας και του τραύματος στα παιδιά. Σαν τρίτο σημείο ενημερώνει για τα βασικά σημάδια της αντιξοότητας και του τραύματος στην ανάπτυξη και την συμπεριφορά. Το τελευταίο σημείο εστιάζει σε τεκμηριωμένες πρακτικές που μπορούν οι δάσκαλοι να χρησιμοποιούν στην τάξη για την υποστήριξη των παιδιών με αυτού του είδους της εμπειρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
  3. Οδηγός επιβίωσης για το δημοτικό. Ο οδηγός αυτός με την υπογραφή του οργανισμού InnerWorld Work, δίνει πρακτικά και απτά παραδείγματα των συμπεριφορών που παρουσιάζει ένα παιδί και αποτελούν σημάδια ότι δυσκολεύεται (ή ότι έχει ενεργοποιήσει το μηχανισμό επιβίωσής του). Περιγράφει τα εξωτερικά σημάδια, τις εσωτερικές λειτουργίες και συναισθήματα αλλά και τρόπους που μπορεί ένας δάσκαλος να βοηθήσει ένα παιδί που βρίσκεται σε κάθε μία από τις παρακάτω 4 συνθήκες του μηχανισμού επιβίωσης που έχουν οι άνθρωποι: «Πάλη», «Φυγή», «Πάγωμα» και «Κατάρρευση».
  4. Αφίσα «Τρόποι για να ηρεμήσω τον εαυτό μου»: αποτελεί μια εικονογράφηση κάποιων πρακτικών ενδυνάμωσης στα οποία μπορούν να αναφέρονται τα ίδια τα παιδιά ή να παραπέμπει ο δάσκαλος όταν τα παιδιά νιώθουν αδυναμία να ηρεμήσουν και να βρουν την συναισθηματική τους ισορροπία.
  5. Μισοφέγγαρο αναγνώρισης συναισθημάτων (δείτε το σύνδεσμο με την φωτογραφία του μισοφέγγαρου για να το φτιάξετε οι ίδιοι). Περιγράφεται και μέσα στο Φυλλάδιο «4 αλήθειες για τα παιδιά με αντίξοες εμπειρίες» και αποτελεί ένα ακόμη πρακτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιείται από τον δάσκαλο προκειμένου να φέρνει στο προσκήνιο και να βοηθάει τα παιδιά να εξασκούνται στην αναγνώριση και αποδοχή των δικών τους συναισθημάτων αλλά και των συναισθημάτων των συμμαθητών τους. Μια ιδέα, προκειμένου κάθε μαθητής να έχει το δικό του μισοφέγγαρο, είναι να δημιουργήσουν τα παιδιά ατομικά μισοφέγγαρα, ως μέρος μιας δράσης στο σχολείο.

Τα εργαλεία και οι πληροφορίες που έχουν συμπεριληφθεί στο υλικό που μόλις παρουσιάστηκε έχουν σαν βασικό στόχο να ενημερώσουν, ευαισθητοποιήσουν και ενδυναμώσουν τους εκπαιδευτικούς ώστε να αναπλαισιώνουν συμπεριφορές των παιδιών που εκ πρώτης ματιάς θεωρούνται «δύσκολες». Βασικότερο, στόχος του υλικού είναι να προσφέρει τεχνικές με τις οποίες οι εκπαιδευτικοί θα βοηθούν τα παιδιά να κατανοούν και να αποδέχονται τι κρύβουν τυχόν δυσλειτουργικές ή αρνητικές συμπεριφορές και, σταδιακά, να τις αντικαθιστούν με νέες συμπεριφορές θετικές και κατάλληλες στο πλαίσιο συμπεριφοράς.

Σε περίπτωση που έχετε ανάγκη οποιασδήποτε περαιτέρω υποστήριξης ή διευκρίνησης παρακαλούμε να επικοινωνείτε μαζί μας στο syllogospelargos@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *