Εγγραφή στο ληξιαρχείο και ελληνική υπηκοότητα

Όσοι ετοιμάζεστε να φύγετε τις γιορτές για το εξωτερικό, έχετε ελέγξει τα έγγραφα των παιδιών;

Για να ταξιδέψει οποιοδήποτε παιδί στο εξωτερικό από Ελλάδα, είναι απαραίτητο το διαβατήριο. Στην περίπτωση διακρατικής υιοθεσίας εκτός ΕΕ και όταν το παιδί έχει: (1) ισχύον διαβατήριο αλλοδαπής και ισχύουσα βίζα ή (2) ισχύον διαβατήριο αλλοδαπής και ισχύουσα άδεια παραμονής στην Ελλάδα, μπορείτε να ταξιδέψετε ελεύθερα εντός ΕΕ.

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με ελληνικό διαβατήριο, για την έκδοσή του θα πρέπει να έχει προηγηθεί η οριστική εγγραφή του παιδιού στο δημοτολόγιο.

Στην περίπτωση των αγοριών για την οριστική εγγραφή στο δημοτολόγιο πρέπει να έχει προηγηθεί και ξεχωριστή αίτηση για την εγγραφή τους στα μητρώα αρρένων. Την εγγραφή αυτή αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Όσο το παιδί δεν είναι εγγεγραμμένο στο δημοτολόγιο δε μπορούν να προχωρήσουν άλλες ενέργειες όπως π.χ. παραλαβή πιστοποιητικού γέννησης από τα ΚΕΠ ή έκδοση διαβατηρίου και το παιδί δεν κατέχει την ελληνική υπηκοότητα.

Επομένως, ανεξάρτητα από το εάν σύντομα το παιδί θα χρειαστεί διαβατήριο ή όχι, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πλήρη εγγραφή του παιδιού στα αρχεία του κράτους είναι σημαντικό να γίνεται το συντομότερο. Και επειδή η διαδικασία αυτή δεν είναι αυτονόητη την παραθέτουμε παρακάτω.

Τέλος, θυμηθείτε ότι, στην περίπτωση που υπάρχουν δύο γονείς και ταξιδεύει μόνο ο ένας μαζί με το παιδί, θα χρειαστεί να έχει μαζί του επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση του άλλου γονιού που θα του επιτρέπει να ταξιδέψει εκτός Ελλάδος με το παιδί. Αυτό ισχύει για όλα τα παιδιά, θετά ή μη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, για τα θετά παιδιά έχουν ζητηθεί στο αεροδρόμιο επιπλέον έγγραφα (π.χ. απόφαση δικαστηρίου ή ληξιαρχική πράξη γέννησης/πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης) παρόλο που γενικά δεν προβλέπονται. Είναι σημαντικό, εφόσον ταξιδεύετε με τα παιδιά, να είστε ενήμεροι για τις ισχύουσες διατάξεις της χώρας στην οποία πηγαίνετε και να είστε προετοιμασμένοι για απρόοπτα.

Η διαδικασία εγγραφής ενός παιδιού στα αρχεία του κράτους έχει ως εξής:

(1)          Εγγραφή στο ληξιαρχείο

(2)          Αν είναι αγόρι, με την ολοκλήρωση του (1) ο γονιός υποβάλλει ξεχωριστή αίτηση για εγγραφή στα μητρώα αρρένων. Η αίτηση γίνεται στο ληξιαρχείο και στέλνεται από το ληξίαρχο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την διεκπεραίωση της εγγραφής αυτόματα.

(3)          Με την ολοκλήρωση του (2) η αποκεντρωμένη διοίκηση ειδοποιεί το ληξιαρχείο ώστε να γίνει εγγραφή του παιδιού στα αρχεία του δημοτολογίου.

Μεταξύ (2) και (3) μεσολαβεί ένα διάστημα 2 μηνών. Σε περίπτωση ανάγκης εγγραφής σε μητρώο παρελθόντος έτους (π.χ . έτος γέννησης το 2016 ενώ αίτηση έγινε το 2017) η διαδικασία μπορεί να πάρει πολύ παραπάνω. Μέχρι να ολοκληρωθεί το (3) η εγγραφή του παιδιού στα πληροφοριακά συστήματα του δημοτολογίου εμφανίζεται ως «ενδεικτική» αντί για «κανονική».

Τι πρέπει να κάνετε:

Για να διαπιστώσετε εάν  η εγγραφή είναι «ενδεικτική» ή «κανονική» μπορείτε είτε να μιλήσετε απευθείας με την υπηρεσία δημοτολογίου του Δήμου σας είτε να πάτε σε ένα ΚΕΠ και να ζητήσετε ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Στο πιστοποιητικό υπάρχει πεδίο «Είδος Εγγραφής» οπού αναγράφεται «κανονική» ή «ενδεικτική». Εάν διαπιστώσετε ότι η εγγραφή του παιδιού είναι ενδεικτική και έχει παρέλθει το διάστημα των δύο μηνών πρέπει αμέσως να μιλήσετε με το δημοτολόγιο ή απευθείας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να διαπιστώσετε τους λόγους της καθυστέρησης.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου η αίτηση προς την αποκεντρωμένη διοίκηση για το μητρώο αρρένων έχει αμεληθεί από τους υπαλλήλους κατά την εγγραφή στο ληξιαρχείο. Επομένως συνίσταται οι γονείς να ρωτάνε ενδελεχώς.

Τηλέφωνο Αποκεντρωμένης Διοίκησης (για την Αττική): 210 6600900

Για την κίνηση εντός ΕΕ:  Νόμος 4251/2014 Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης

Όλες οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτή την ανάρτηση έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Για πιο έγκυρες και επίσημες πληροφορίες απευθυνθείτε στις αρμόδιες αρχές του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

Τελευταία Ενημέρωση: 5/12/2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *