Ποιοι είμαστε

Ο σύλλογος «Πελαργός» ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2018 από μια ομάδα θετών γονιών παιδιών που υιοθετήθηκαν από την Αιθιοπία. Ωστόσο, τα μέλη του συλλόγου μπορούν να προέρχονται από οποιαδήποτε οικογένεια με θετά παιδιά, ανεξαρτήτως καταγωγής.

Τι είναι για μας ο «Πελαργός»;

Ένα σύμβολο που αγκαλιάζει τη μοναδικότητα της ιστορίας κάθε παιδιού, βιολογικού ή όχι, και τη μεικτή οικογένεια – όπου μεικτή εννοούμε την οικογένεια τα μέλη της οποίας δεν συνδέονται απαραίτητα με βιολογικούς δεσμούς και δεν έχουν απαραίτητα κοινή εθνική ή/και φυλετική καταγωγή.

Οι αρχές μας

Οι αρχές που διέπουν τη λειτουργία του Πελαργού είναι ο απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα των παιδιών όπως αυτά περιγράφονται στη «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (Ηνωμένα Έθνη, 1989) και η πεποίθηση ότι οι οικογένειες δημιουργούνται με διάφορους τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι και η υιοθεσία.

Τι μας ενώνει;

Όλα τα θετά παιδιά βιώνουν μία απώλεια, αυτή των βιολογικών τους γονιών. Πολλά από τα παιδιά μας έχουν επίσης κοινή εθνική καταγωγή και χρώμα δέρματος αλλά και κοινή αφετηρία, καθώς υπήρξαν σύντροφοι στο ίδιο ορφανοτροφείο. Τα παραπάνω θα είναι πηγή κοινών προκλήσεων στη μετέπειτα ζωή τους, τις οποίες πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα δρώντας συλλογικά.

Οι στόχοι μας

Βασικός στόχος του Πελαργού είναι να δημιουργηθεί μία όμορφη κοινότητα όπου γονείς και παιδιά θα μπορούν να βιώνουν με χαρά τις ιδιαιτερότητες της οικογένειάς τους, αλλά και στην οποία θα μπορούν να βρουν στήριξη για τα προβλήματά τους από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.

Ο σύλλογος έχει στόχο να ενώσει, όχι να περιχαρακώσει. Σε αυτόν μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη θετοί γονείς ανεξάρτητα από τη φυλετική ή την εθνική καταγωγή των παιδιών τους, καθώς και τα ίδια τα θετά παιδιά εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Οι κοινωνικές δραστηριότητες του συλλόγου είναι ανοιχτές σε όλους όσους ενδιαφέρονται, ακόμη και όταν δεν είναι μέλη. Φιλοδοξούμε οι δράσεις μας να χαρακτηρίζονται από πολυπολιτισμικότητα και να προσελκύουν ποικιλομορφία οικογενειών.

Θεωρούμε ότι τα παιδιά –και οι οικογένειές τους– ωφελούνται όταν μέσα στην καθημερινότητά τους συμπεριληφθούν τα παρακάτω:

• Η συναναστροφή με παιδιά που ανήκουν στην ίδια φυλή με αυτά.
  • Η συναναστροφή με παιδιά με παρόμοιες προσωπικές ιστορίες.
  • Η συναναστροφή με ενηλίκους που ανήκουν στην ίδια φυλή με αυτά.
  • Η συναναστροφή με οικογένειες που είναι μεικτές (interracial, transracial, blended families).
  • Ο περίγυρός τους είναι ενημερωμένος για το τι είναι η υιοθεσία.
  • Ο περίγυρός τους είναι ευαισθητοποιημένος σχετικά με τον ρατσισμό.
  • Δεν νιώθουν αποκομμένα από την κουλτούρα της χώρας καταγωγής τους.
  • Νιώθουν περήφανα για την εθνική καταγωγή τους και τη φυλή τους.

Πώς να γίνετε μέλος/ Πώς να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις μας

Ο Πελαργός διοργανώνει δράσεις αποκλειστικά για τα μέλη του αλλά και εκδηλώσεις που είναι ανοιχτές σε όλες τις οικογένειες που θέλουν να λάβουν μέρος σε αυτές, ανεξάρτητα αν έχουν δημιουργηθεί μέσω υιοθεσίας ή όχι.

Την ιδιότητα μέλους με δυνατότητα συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο και στις ψηφοφορίες του συλλόγου μπορούν να αποκτήσουν μόνο θετοί γονείς και ενήλικα θετά παιδιά κατόπιν αίτησής τους και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (για περισσότερες πληροφορίες δείτε το καταστατικό του συλλόγου).

Μπορείτε να γίνετε μέλος συμπληρώνοντας την παρακάτω αίτηση και αποστέλλοντάς την ηλεκτρονικά στο email μας. Για να ενημερώνεστε για τις ανοιχτές δράσεις μας, μπορείτε να παρακολουθείτε τη σελίδα μας στο Facebook.

Αίτηση Nέου Mέλους

Καταστατικό του συλλόγου